15 януари 2008

Способи и методология на снегопочистването в гр. Варна

Този постинг у блогЪТ, Мило, идва, за да ти разкажа малко за снега, за който ти така ни завиждаш, обстановката по улиците от последните две седмици и неистовите усилия на общината да почисти града.

Разбира се, за да стане това, все от някъде трябва да се почне. И разбира се – това ще е от центъра на града. Хванала логиката на нещата, още преди седмица нашата мила родна община се заема да почисти централния площад пред шадраваните. За целта е изнамерена от някъде машина за .. всъщност не изглеждаше на машина за ринене на сняг, а повече просто на машина за ринене...но все пак машина е изнамерена, и една вечер къмто 8:00 хората се захващат да чистят. Всичко това аз знам от крайно достоверен източник, т.е. Аз, тъй като точно по туй време се намирах на именно този площад и се опитвах да се добера до вкъщи.

И така, в продължение на няколко дена, все същата машина се появяваше на все същото място да прави все същото нещо – да чисти снега пред фонтаните. И ако вече се питаш защо толкова време все там, веднага ще ти отговоря. Всичко се свежда до способа и методологията на снегопочистването, Слънце, сътворени вероятно от някой световно непризнат гений. Всяка вечер, след като снегът бъде изринат, той при никакви обстоятелства не бива да бъде извозен! Практиката показва, че е далеч по-добре да бъде струпан на няколко купчини пръснати randomly из центъра, така че на другия ден хората спокойно да могат да минават отгоре му, да газят върху купа, и до вечерта той да е почти равномерно разпределен по продължение на цялата улица отново. (Това създава и един допълнителен ефект – нещо като бонус – целият център е изключително приятно хлъзгав на пипане – и с ръка, и с крак... а и с г-з, като паднеш. Което е почти неминуемо.) Та след като снегът е вече подходящо пръснат и добре размазан по цялата улица, на сцената отново се появява нашата познайница – ринещата машина. Процедурата се повтаря с прецизна точност, и евентуално само местата на новите купчини сняг са малко по-различни – прави се с цел разнообразяване на landscapе-a.

Те така. Сигурна съм, че веднага щом успеят да оправят центъра, ще минат и по останалите улици. Гаранция! И не разбирам защо хората са толкова непрозорливи и непрестанно ги обвиняват в липса на старание. Ми ето – днес сутринта вкараха и нова сила в борбата със снега – т.нар. роми-с-лопати. Успехът ни е в кърпа вързан.


Няма коментари:

Публикуване на коментар